MUŞ İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Muş ve Gaziantep İlleri Arası Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi ve İşbirliği Protokolü Muş'ta imzalandı.

Muş ve Gaziantep İlleri Arası Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi ve İşbirliği Protokolü Muş'ta imzalandı.

 

Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MUŞ TSO) konferans salonunda Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında, Muş ve Gaziantep Sanayi ve Ticaret Odaları ile İl Milli Eğitim Müdürlükleri arasında "Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi" kapsamında Muş ve Gaziantep İllerinin Mesleki Eğitiminin Geliştirilmesi ve İşbirliği Protokol imza programı düzenlendi.

Düzenlenen programa Muş TSO Başkanı Erdal Koç, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, Muş Milli Eğitim Müdürü Emin Engin, Gaziantep Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Necip Kafadar, İl Müftüsü Alettin Bozkurt, KOSGEP İl Müdürü Kenan Mergen, MUŞ TSO üyeleriyle girişimciler ve mesleki alanda faaliyet gösteren firma yetkilileri ve okul müdürleri katıldı.

 

Programın açılış konuşmasını yapan Muş TSO Başkanı Erdal Koç; Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında mesleki eğitim ile reel sektörü, birbirine entegre edecek proje için adım atıldığını ifade etti. Başkan Koç, "TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokolün imza törenini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu, 'Hem eğitim sistemi hem de iş dünyamız için tarihi bir gün' olarak değerlendirirken, 'Yıllardır dile getirdiğimiz ama bir türlü hayat geçiremediğimiz bir adım atıyoruz. "Bugün biz de, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Türkiye Geneli için yaptığı protokolün gereğini, yerelde yerine getirerek illerimizin gelişimine katkı sunacağız" diye konuştu. Koç, "Bu protokol ile Doğu ve Güneydoğuda bulunan 23 il içinde bir ilki gerçekleştireceğiz. Muş ve Gaziantep illerinin mesleki eğitiminin geliştirilmesi ve işbirliği protokol ile Muş Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Gaziantep iline gönderilecek öğrenci stajları ve meslek öğretmeni eğitimlerine, maddi destek sunacak ve Gaziantep iş piyasasını yakından takip etme imkânı elde etmiş olacağız. Mesleki eğitim ve sanayi işbirliğinin geliştirilerek, kaliteli ara eleman yetiştirilmesi konusunda, ülkemizde uzun yıllardır hayal edilen bir çalışmanın, bugün Muş ve Gaziantep illeri arasında gerçekleştiriliyor olması bizleri ziyadesi ile mutlu etmiştir" ifadelerini kullandı.

Daha sonra bir konuşma yapan Muş İl Milli Eğitim Müdürümüz Emin Engin; Bizler bugün burada tarihi bir gün yaşamaktayız. Çünkü Türkiye'de önem arz eden ve ilk önceliklerden olan Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonunu kapsamında, Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi için okullarda eğitimi verilen meslek alanlarında öğrenci ve öğretmenlerin sosyal ve zihinsel becerilerinin geliştirilmesi, mesleki bilgi, beceri ve yeteneklerinin arttırılması amacıyla "Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü imzalıyoruz. Muş ilinde Temmuz 2019'dan şimdiye kadar yaklaşık 2 aylık bir çalışmamızın bu gün meyvesini almaktayız. Bu protokolü 2019-2023 Stratejik Planımızın da bir parçasıdır. Bu protokol meslek öğretmenlerimizin yeni teknoloji makine ve teçhizatları kullanılması ile ilgili ihtiyaçlarından ve taleplerinden doğmuştur. Bu talepleri karşılamak için ekiplerimiz çalışmaya başlamış ve hedefimizi karşılayabilecek ilin ancak Gaziantep ili olacağına karar verilmiştir. Daha sonra Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Gaziantep Sanayi Odası ve Muş Ticaret ve Sanayi Odası görüşmeler yapılmış. Bu görüşmeler karşılık bulmuş ve bu iş birliği protokolü Muş Milli Eğitim ve Gaziantep Milli Eğitim heyetleri ile hazırlanmıştır. Protokolümüz bugün bu heyetlerin huzurunda imzalanarak 3 yıl boyunca uygulanacaktır. Bu işleri yürütmek üzere protokole istinaden Muş Milli Eğitim Müdürlüğünde, Mesleki Eğitimi Geliştirme Birimi (MUŞ MEGEB) kurarak hizmet vereceğiz. İddialıyız çünkü Doğu ve Güneydoğuda 23 ilde ilk defa böyle bir protokol hayata geçirilmektedir. Protokolümüzün hayata geçmesi ile Muş ve Gaziantep illeri arası gelişen çalışma ruhu Türkiye'nin diğer illerine de örnek olacaktır" diye konuştu.

 

Gaziantep Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Necip Kafadar da, ülkemizde mesleki eğitimin en büyük sorunlardan biri olduğunu dile getirerek, "Mesleki eğitim meselesi düşüncesiyle buradayız. Ülkemizde en büyük sorunlardan bir tanesi aranan eleman yetiştirmekteki sıkıntımız. Bizler yetiştirdiğimiz öğrencilerin istihdamından sıkıntılıyız. Sektör ise yetiştirdiğimizin elemanların mesleklerinde yeteri kadar eğitim almadıklarından sıkıntılı. İşte biz bu aşamada devreye girip sektörle işbirliği yapacağız. Sektörle işbirliği yapıyoruz ve aynı zamanda kendi mesleğinde, kendi alanında öğrencilerin yeterliliklerini ölçerek onların yeterli oldukları alanlarda eğitim görmelerini sağlayacağız. Sizlerle bu konuda çok ciddi işbirliği yapacağımıza inanıyoruz. Sizlere bu desteği vermek için buradayız. Her şey gençlerimiz için, çocuklarımızın bu konuda güzel bir eğitim alıp iyi bir yerlere gelmelerini sağlamak için" dedi.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise, herkesin evladının en iyi yere gitmesini istediğini söyledi. Konuşmasında doğru eğitimin önemine dikkat çeken Başkan Adnan Ünverdi şöyle konuştu, "Hepimiz evlat yetiştiriyoruz ve evladımızın da en iyi yerlere gelmesini istiyoruz. Fakat doğru eğitim verdirebiliyor muyuz? Bu yönümüz maalesef eksik. Şu anda 21. Yüzyıldayız ve bilgiye dayalı eğitime değil, uygulamaya dayalı eğitime dönmemiz gerektiğini söylemek istiyorum. Endüstri 4-0 çağını yaşıyoruz ve 10 yıl sonrasında endüstri 5-0 çağına geçecektir. Şu anda akıllı robotların işbaşında olduğu bir dönem yaşıyoruz. Şu anda, en kıymetli meslek doktorluk. İlk 20 bine giren öğrenciler özellikle doktorluğu tercih ediyorlar. Ama şu var, tıp fakültesini bitirecek, TUS'a girecek, TUS'u geçebilen uzman, geçemeyen pratisyen olarak kalacak. İşte geçemeyen pratisyenlerin işini robotlar yapacak. Artık devir yetenekli olan öğrencilerimizi de teknoloji çağına yetiştirmemiz gerekir."

Sektörde ara eleman sorununun yaşandığını vurgulayan Ünverdi, "Hepimizin ortak bir sorunu var. Ben sanayi şehri olarak aranılan elemanı bulmaya çalışıyorum ve maalesef bu elemanı bulamıyorum. Herkes çocuğunu illa ki doktor yapacak, hukuk fakültesine gönderecek veya işletmeci, ekonomist yapacak. Bazı üniversite mezunları bana geliyor ve iş istiyor. CV dolduruyorlar ama bakıyorum deneyim yok. Yeteneğine güvendiğim çocuğu ustabaşına yönlendirip işi öğrenmesini istiyorum. Ama ustabaşı da işi öğretirse ekmeğinden olacağından korktuğu için, işi öğretmiyor. Çocuk 5-0 hayata yenik başlıyor. İşte biz burada kendimize vazife çıkardık ve bu protokolü hayata geçirdik" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından MUŞ TSO, GSO, Muş Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü arasında protokol imzalandıktan sonra program sona erdi.

 

28-08-201928-08-201928-08-201928-08-201928-08-201928-08-201928-08-201928-08-201928-08-201928-08-2019

Hürriyet Mahallesi, Şht. Akif Ağaoğlu Cd. No24 Muş Merkez - (436) 212 35 83 / 0436 212 12 10

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.