İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜMÜZ SAYIN ENVER KIVANÇ'IN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ MESAJI
129
14:46
03.04.2023

Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nörogelişimsel bir farklılıktır. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve otizme olan farkındalığın artmasıyla beraber 44 çocuktan 1'inin otizmli olduğu tahmin edilmektedir.

 

Otizm genellikle erken çocukluk döneminde fark edilir.  Eğer çocuğunuz; göz teması kuramıyorsa, ismi söylendiğinde dönüp bakmıyorsa, parmağıyla istediği şeyi göstermiyorsa, yaşıtlarının oyunlarına ilgi duymuyorsa, sallanmak, parmak uçlarında yürümek gibi hareketlere sahipse, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi duyuyorsa, takıntılı davranışlar gösteriyorsa, konuşmasında gerilik yaşıyorsa, anne-baba veya bakım verenini tanımıyorsa otizmli olabilir.

 

Otizmli bireyler sanılanın aksine akademik olarak gelişebilir, okuma-yazma öğrenebilir, matematikte çok iyi olabilir, çok güzel resim çiziyor ya da çok iyi enstrüman çalıp şarkı söylüyor olabilir, kurallara uyabilir, eğlenebilir, sevebilir, arkadaşlık kurabilir. Kısaca normal gelişim gösteren bireylerin her yaptığını onlar da yapabilir.  Otizmli her birey benzersizdir. Çok çeşitli yetenekler ve zorluklar sergileyebileceğini unutmamak önemlidir. Otizmli bireyler ailelerinden, arkadaşlarından ve toplumdan doğru destek ve anlayış gördüklerinde tatmin edici ve başarılı bir yaşam sürebilirler.        

                                                                                        

Otizmli bireylere engel olmak ya da onları toplumdan dışlamak yerine, anlamaya çalışmalı ve destek olmalıyız. Otizm bir hastalık ya da engel değil; farklılıktır. Sadece 2 Nisan'da değil her zaman onların farkında olup daha duyarlı hareket etmeliyiz.

Yayın Tarihi: 03.04.2023