MUŞ İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK EBEDİYETE İRTİHALİNİN 81. YIL DÖNÜMÜNDE MUŞ'TA TÖRENLERLE ANILDI

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK EBEDİYETE İRTİHALİNİN 81. YIL DÖNÜMÜNDE MUŞ'TA TÖRENLERLE ANILDI

  Anma töreni, Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasından sonra, saat 09.05'te Atatürk'ün ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda iki dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

 

Hükümet konağı önündeki törenin ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar Muş Öğretmenevine geçtiler. Muş Öğretmenevinde günün anlam ve önemine binaen yapılan konuşmaların ardından, öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu.

           Anma törenine; Valimiz Sayın Doç. Dr. İlker Gündüzöz, Belediye Başkan Yardımcısı Muhterem Bozkurt, Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, Vali Yardımcısı Mehmet Kocabey, İl Jandarma Komutanı Bülent Baykal, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Emin Engin, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum müdürleri ve askeri erkân ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
                Muş Öğretmenevi konferans salonunda günün anlamı ve önemini belirten konuşma Erentürk Öz Şeker Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni Demet Yücel tarafından yapıldı. Demet Yücel konuşmasında; "Mustafa Kemal vatanına, milletine yüce duygularla bağlı, vatan savunmasını her şeyin üzerinde tutan, maddi ve manevi tüm varlığını milletine adayan bir devlet adamıydı. Kararlı, tutarlı, radikal ve kendinden emin lider Atatürk'e göre Türk milleti esir yaşayamazdı. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı'nı başlattığında Türklerin tarihten gelen tabiatına uygun olarak 'ya istiklal ya ölüm' parolasını ilke edinir. Bu ilke etrafında örgütlenen, Mustafa Kemal'e güvenen Türk milleti Kurtuluş Savaşı destanını yazar. Onun en büyük hedefi Türk ulusunun 'medeni ve refah seviyesi yüksek bir millet' olarak varlığını sürdürmesiydi. Memleketini çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak en büyük davasıydı. Mustafa Kemal asla bir hayalperest değildi. Ona göre akıl ve mantığın halledemeyeceği şey yoktu. Atatürk, yerli ve yabancı herkesin kabul ettiği bir deha sahibiydi. Askeri ve siyasi hayatında pek çok ilklere imza atan Mustafa Kemal, çok büyük işler başarmıştır." Her alanda yapılan inkılapların hep Mustafa Kemal Atatürk ile arkadaşlarının eseridir. "Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması, egemenliğin ve bağımsızlığın tüm dünyaya kabul ettirilmesi, egemenliğin millete verilerek, benim en büyük eserim dediği cumhuriyet rejimine geçilmesi, her alanda yapılan inkılaplar; hep O'nun ve arkadaşlarının eseriydi."  Mustafa Kemal Atatürk'ün evrensel barışın öncülüğünü yaptı. "Yurtta barış dünyada barış ile insan ve insanlık sevgisi ilkleriyle tüm dünya milletlerinin kardeşliğini barış içerisinde yaşama arzusunu hayal eden, evrensel barışın öncülüğünü yapan bir idoldür. Savaşların getirdiği tüm kötülükleri hayatı boyunca cephelerde yaşayan bu dahi komutan, mecbur kalmadıkça yapılan savaşı cinayet olarak nitelendiriyordu. Akılcı ve yaratıcı düşünen, kendine güvenen ve sorumluluk sahibi, özgür bireylerin oluşturduğu 'Muasır Medeniyet Seviyesini yakalayıp ve hatta aşan bir toplum yaratmayı amaçlayan Atatürk'ün özümsenmesi, devlet ve toplum hayatına getirdiği ilkelerin akıl ve bilimsellik ilkelerine dayalı bir şekilde yorumlanması ve benimsenmesiyle mümkün olabilir."  Mustafa Kemal Atatürk'ün çağını aşıp, çağlara ışık tutan bir liderdi. "O, çağdaş uygarlık düzeyine eğitim ile ulaşılabileceğine inanır. Eğitim bir milleti hür, bağımsız ve yüce bir toplum olarak yaşatacağını ya da esarete sefalete sevk edeceğini vurgular. O çağını aşıp, çağlara ışık tutan bir liderdir. Ulusumuzun geleceğinin biz gençlerin elinde olacağını bilen Atatürk, 'Gençler! Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak sizlersiniz' demişti. Öyleyse bizler; Atatürk gibi bir liderin fikirleriyle yetişen ve bugünlere kavuşan mutlu bir ulusun çocukları olarak devraldığımız bu mirasa sahip çıkmak ve geliştirmek, hepimizin en temel görevidir dedi."


             Program daha sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının gösterildiği slayt gösterisi ve öğrencilerin hazırladığı "Atatürk Oratoryosu" sunumu gerçekleştirildi. Program; protokolün, Şehit Yücel Kurtoğlu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin "Atatürk" konulu resim sergisini gezmesi ile son buldu.

11-11-201911-11-201911-11-201911-11-201911-11-201911-11-201911-11-201911-11-201911-11-201911-11-201911-11-2019

Hürriyet Mahallesi, Şht. Akif Ağaoğlu Cd. No24 Muş Merkez - (436) 212 35 83 / 0436 212 12 10

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.