MUŞ İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Devamsızlıkların Azaltılması Çalıştayı

Devamsızlıkların Azaltılması Çalıştayı

        Muş’ta Bakanlığımız, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ´İlköğretim Kurumlarına Devam Oranlarının Artırılması Projesi´ kapsamında okul idarecileri ve kanaat önderlerine yönelik çalıştay düzenlendi.

             Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finanse ettiği Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan “İlköğretim Kurumlarına Devam Oranlarının Artırılması Projesi” kapsamında okula devamın önemine ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla Muş’taki okul idarecilerine ve kanaat önderlerine yönelik bir toplantı düzenlendi.
Muş Grand Otel Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya, Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi Uzman Yardımcısı Fatih KAYNAR, İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet ARSLAN, Okul İdarecileri, Kanaat Önderleri, Muhtarlar. Cami İmamları, Okul Aile Birliği Başkanları ve Proje ekibi katıldı.


   Açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet ARSLAN, “İki yıldır devam eden ´İlköğretim Kurumlarına Devam Oranlarının Artırılması Projesi´ Eylül ayında sona erecek. Muş’ta öğrenciler eğitim öğretim yılı içinde okula hem sürekli hem de ara, ara devamsızlıklar yapıyor. Biz bu öğrencilerin okula devamsızlıklarını sonlandırmak için el birliği ile mücadele edeceğiz. Bu konuda gayretli olacağız, bu anlamda çocuklarımızı okula kazandırmak için çalışmalarımız devam edecek. Aynı şekilde kazandırdığımız öğrencilerimizi de okullara sürekli devamını sağlamalıyız” dedi. Milli Eğitim Müdürü Arslan; “Özellikle kız çocuklarının okullara gönderilmesini sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Mazeret üreten velilerimizin mazeretlerini ortadan kaldırmamız lazım, Taşımalı eğitim istiyorlarsa taşımalı eğitim, Yatılı Bölge Ortaokulu istiyorlarsa, YBO imkânları sağlamaktayız. Çünkü bu çocuklarımızın kazandırılması için her türlü mazeretleri ortadan kaldırmamız lazım. Toplumsal alışkanlıkların kırılması kolay değil. Bu süreçte zorlanabilirsiniz, ama asla vazgeçmeyeceğiz, ailelerin bilinçlendirilmesi için çalışmaları sürdüreceğiz. Çocuklarımızın eğitime kazandırılması için elimizden geleni yapmamız gerekir. Yaptığınız çalışmalardan dolayı sizlere teşekkür ederim,” dedi.

            İki oturum şeklinde (Okul Müdürleri ve diğer katılımcılar) yapılan çalıştayda Milli Eğitim Müdürü Arslan; Köy Muhtarları, İmamları ve tüm paydaşlar bizlere destek olmalıdır, öğrenci velileri ikna edilmesi konusunda Muhtarlar, İmamlar ve kanaat önderleri ile beraber çalışmaktayız, dedi.


              Daha sonra projenin İletişim ve Ağ Oluşturma Uzmanı Ayça GÜNÇAKIN; yaptığı konuşmada, nitelikli önlem ve müdahalelerle ilköğretim kurumlarındaki devamı artırmayı hedefleyen projenin, Muş´unda içinde bulundu 12 pilot ilde uygulandığını söyledi.
Günçakın, okula devamın artırılması çok taraflı ve çok boyutlu bir kavram olup, farklı kurum ve kuruluşların olduğu kadar farklı kişilerin de konuya hassasiyet göstermesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Eğitimle ilgili girişimlere, plan ve projelere yerel düzeyden gelecek desteğin önemine değinen Günçakın, şunları kaydetti: "Önemli olan eğitimin gerekli ve yaşam boyu süren faydalı ve zevkli bir süreç olduğunu hatırlamanız ve her fırsatta, uygun ortamlarda bu mesajları vatandaşlara, ailelere, öğrencilere iletmenizdir. Çocukların eğitimini, sorumlu bireyler olarak yetişmelerini desteklemek, sağlıklı, başarılı ve güven içinde büyüyüp gelişmelerini sağlamak ve geleceklerini garanti altına almak hepimizin kutsal görevidir," dedi.

 


             Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü AR-GE ve Projeler Dairesi Uzman Yardımcısı Fatih KAYNAR ise konuşmasında, “Toplumların geleceğine yön veren en önemli unsurlardan biri hiç şüphesiz eğitimdir. Eğitimin temel doğrularından olan eğitime erişimin sağlanması için kapsayıcı eğitim ilkelerini hayata geçirmeli, çocukların temel eğitim ve orta öğretim süreçlerini zamanında tamamlayabilmelerini sağlamalıyız. Bunu yaparken, eğitimin kalitesini de artırarak her bir gencin çağın gerektirdiği özelliklerle donanmış şekilde mezun olmasını garanti altına almalıyız. Yüzyılımızın en önemli ve öncelikli sorun alanlarından biri olan eğitim hakkına erişim, her çocuk için hayati öneme sahip temel bir haktır. Bu nedenle, çocuklarımızın eğitime erişimleri hususunda önlerine çıkan engelleri kaldırmak ve hakkaniyeti sağlamak hepimizin en temel görevlerinden biri olmalıdır” dedi.
Kaynar; “Düzenli olarak okula devam, çocuklarımızın hayata en iyi şekilde başlamaları için onlara verebileceğimiz en iyi hediyedir. Okula düzenli olarak devam etme alışkanlığını erken yaşta edinen çocuklar tüm eğitim hayatları boyunca bu alışkanlığı sürdürürler ve bu da onların eğitim hayatlarında boşlukların oluşmasını engelleyerek yaşamlarını şekillendirir. Aksi halde; çocukların sürekli devamsızlık yapmaları onların gelecekte istihdam olanaklarını kısıtlayacak ve onların sosyal yardıma ihtiyacı olan bireyler haline gelmeleri riskini yükseltecektir.
Hepimizin de malumları olduğu üzere son on yıl içinde bakanlığımızın yürüttüğü çalışmalar sonucunda okullaşma oranlarında ciddi ilerleme kaydedilmiş ve bu oran neredeyse %100 ulaşmıştır. 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında ilkokulda bu oran net % 96,30; ortaokulda ise net %94,35 olarak gerçekleşmiştir. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere çocuklarımızın okula erişimindeki sorunlar önemli ölçüde çözülmüştür. Fakat onları okulda tutma ve ortaöğretimden diploma alarak mezun etmede henüz kat etmemiz gereken uzun bir yolumuzun olduğunu görmekteyiz. Bu gereksinimi yerine getirmek amacıyla “İlköğretim Kurumlarına Devam Oranlarının Artırılması Projesi” Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir. Projemiz kapsamında, eğitim dilini kavramakta zorluk çeken öğrencilerimiz için ´´İlk Okuma Yazmaya Hazırlık Eğitimi Planı´´ ve öğretim materyalleri geliştirilmiş olup pilot uygulaması devam etmektedir. Ayrıca üzerinde çalışılmakta olan “Okula Devamı İzleme ve Destek Sistemi sayesinde devamsızlık riski altında bulunanlar ile devamsızlık yapan çocuklar belirlenecek ve gerekli okul içi - okul dışı müdahalelerle bu çocukların okullara düzenli devamı sağlanacaktır. Gerek devamsızlık nedenlerinin farklılığı gerek okul dışı müdahalelere ihtiyaç duyulacak durumların olması, beraberinde farklı çözümleri gerekli kılmaktadır. Bu noktada tüm aktörlerin içinde bulunduğu bir yaklaşım devam oranlarını olumlu olarak etkileyecek ve sadece çocuklar değil tüm toplum bunun sonuçlarından faydalanacaktır.
            Projemizin tüm bileşenlerinde istenilen amaçlara ulaşabilmemiz için siz alanda uygulama içinde olan meslektaşlarımızın katkılarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sözlerime son verirken projemizin pilot illerden başlayarak okula devam oranlarının artırılmasında başarılı sonuçlar alacağını umuyor, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese, teşrifleri için de tüm katılımcılara teşekkür ediyorum,” diyerek toplantıyı sonlandırdı.


22222222


Hürriyet Mahallesi, Şht. Akif Ağaoğlu Cd. No24 Muş Merkez - (436) 212 35 83 / 0436 212 12 10

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.